İletişim Protokoller


TCP/IP Nedir ?
 
TCP/IP birçok protokolün toplandığı bir protokoller ailesidir. Bu referans modeline en çok kullanılan iki protokolün ismi verilmiştir; TCP (Transmission Control Protocol) ve IP (Internet Protocol). Bu referans modelinde 4 farklı katmanda 15’ten fazla protokol vardır. Veriler bu katmanlar arasında sırasıyla paketlenerek gönderilir, alıcıda ise paketlemenin tersi sırayla teker teker açılarak veri ulaştırılmış olur.

►Protokol

Protokoller cihazlar arası iletişimde kullanılan, iletişim kurallarını belirleyen ağ dilleridir. Referans modelinin her katmanda ayrı protokoller görev yapar. Farklı referans modellerinde aynı protokoller çalışabilir.



Ethernet Nedir ?

Etherneti anlayabilmemiz için ilk olarak Yerel Ağ Alanı (Local Area Network, kısaca LAN) terimini açıklamamız gerekmektedir. LAN iki veya daha fazla bilgisayarın, aynı şekilde periferik cihazların (yazıcı, fax makinesi vb.) sınırlı coğrafi bir alanda birbirlerine bağlayan bir ağdır. LAN’ ın kullanım amacı aynı ağda bulunan bilgisayarlar arasındaki hızlı veri alışverişini ve periferik cihazları ortak kullanmayı sağlamaktır. Günümüze kadar birçok LAN-Teknolojisi üretilmiştir bunlardan bazıları Ethernet, Token Ring ve FDDI dir. Diğer LAN-Teknolojilerine kıyasla Ethernet’ in daha ön plana çıkmasının sebebi daha ucuz ve yapısının daha basit ve anlaşılır olmasıdır.



ISDN Nedir ?


ISDN mevcut analog telefon Şebekesinin sayısal alternatifidir. Normal bir telefon hattı gibi bir telefon numarası çevirip hem sayısal, hem de analog hatlara ulaşım sağlanabilir. ISDN teknolojisini alışılmış analog hatlardan ayıran en önemli özellik tamamen sayısal temiz bir ses kanalı sağlamasının yanında, aynı anda veri (data) iletişimine de izin verebilmesidir. Integrated Services Digital Network sözcüklerinin baş harflerinden oluşmuştur ve Tümleşik Hizmetler Sayısal Şebekesi olarak Türkçe leştirilmiştir. Ses, görüntü, veri gibi her türlü bilginin sayısal bir ortamda birleştirilip aynı hat üzerinden iletilmesinin sağlandığı bir haberleşme ağıdır. 



Iki farkli ISDN baglantı tipi vardır.

Bunlardan birisi ISDN abonesine iki ayri 64kbps lik kanal sağlayan ISDN BA/BRI veya diğer bir adyıla 2B+1D dir. BA, Basic Access ve BRI, Basic Rate Interface in kısaltmalarıdır ve ISDN BA ile ISDN BRI aynı fonksiyonun iki ayrı ismidir.

Bir diğer bağlantı Şekli ise daha büyük uygulamalarda kullanılan ve 30B+1D sağlayan PA/PRI bağlantı türüdür. PA, Primary Access ve PRI, Primary Rate Interface in kısaltmalarıdır ve ISDN PA ile ISDN PRI aynı fonksiyonun iki ayrı ismidir. ISDN BA/BRI=2B+1D=2x64Kbps=128Kbps ISDN PA/PRI=30B+1D=30 x 64 Kbps = 2 Mbps

DNS Nedir ? 


DNS, 256 karaktere kadar büyüyebilen host isimlerini IP’ye çevirmek için kullanılan bir sistemdir. Host ismi, tümüyle tanımlanmış isim (full qualified name) olarak da bilinir ve hem bilgisayarın ismini hem de bilgisayarın bulunduğu internet domainini gösterir. DNS, verilen bir makina adının IP adresini çözerek makinaların internet üzerinde host isimleri ile haberleşmelerine olanak tanır.

DNS’in Kullanım Amacı Nedir ?

DNS’in kullanım amacı son derece basittir, kolay anlaşılabilir ve kullanılabilir makine ve alan isimleri ile makine IP adresleri arasında çift taraflı dönüşümü sağlar. IP adreslerinin gündelik hayatta kullanımı ve hatırlanması pek pratik olmadığı için domain isimlendirme sistemi kullanılır.

Ana amacı, ağ üzerinden gelen alan adı veya IP numarası ile ilgili sorgulamalara yanıt vermektir. Bu amaç için çok yaygın olarak “Berkeley Internet Name Domain (BIND)” yazılımı kullanılmaktadır. Siz bir siteye erişmek istediğinizde, DNS sayesinde hangi site nerede, hangi IP hangi bilgisayara ait olduğu belirlenir ve istediğiniz yere erişirsiniz.

DNS Nasıl Çalışır ?

DNS sistemi isim sunucuları ve çözümleyicilerinden oluşur. İsim sunucuları olarak düzenlenen bilgisayarlar host isimlerine karşılık gelen IP adresi bilgilerini tutarlar. Çözümleyiciler ise DNS istemcilerdir. DNS istemcilerde, DNS sunucu ya da sunucuların adresleri bulunur.

Bir DNS istemci bir bilgisayarın ismine karşılık IP adresini bulmak istediği zaman isim sunucuya başvurur. İsim sunucu, yani DNS sunucu da eğer kendi veri tabanında öyle bir isim varsa, bu isme karşılık gelen IP adresini istemciye gönderir. DNS veri tabanına kayıtların manuel girilmesi gerekir.

İnternet adresleri ülkelere ayrıldıktan sonra com, edu, gov gibi daha alt bölümlere ayrılır. Bu ifadeler DNS’de üst düzey (top-level) domainlere karşılık gelir. Üst düzey domainler aşağıdaki gibidir:

  • Com : Ticari kuruluşları gösterir.
  • Edu : Eğitim kurumlarını gösterir.
  • Org : Ticari olmayan, hükümete de bağlı bulunmayan kurumları gösterir.
  • Net : İnternet omurgası işlevini üstlenen ağları gösterir.
  • Gov : Hükümete bağlı kurumları gösterir.
  • Mil : Askeri kurumları gösterir.
  • Num : Telefon numaralarını bulabileceğiniz yerleri gösterir.
  • Arpa : Ters DNS sorgulaması yapılabilecek yerleri gösterir.
Alan isimleri, ağaç yapısı denilen ve belli bir kurala göre dallanan bir yapıda kullanılmaktadır. Amerika haricinde, internete bağlı olan tüm ülkelerdeki adresler, o ülkenin ISO3166 ülke kodu ile bitmektedir. Türkiye`deki tüm alt alan adresleri, .tr ile bitmektedir.


HTTP Nedir ? 


1990 yılından beri dünya çapında ağ üzerinde kullanılan bir iletişim protokolüdür. HTTP‘nin açılımı “Hyper Text Transfer Protocol” yani “Hiper Metin Transfer Protokolü“dür. HTTP protokolü ağ üzerinden web sayfalarının görüntülenmesini sağlayan protokoldür. HTTP protokolü istemci (PC) ile sunucu (server) arasındaki alışveriş kurallarını belirler. Port olarak ise 80 portunu kullanır. İstemci sunucuya bir istek gönderir. Bu istek Internet Explorer, Google Chrome veya Mozilla Firefox gibi web browser’lar aracılığıyla iletilir. Sunucu bu isteği alır ve Apache veya IIS gibi web sunucu programları aracılığıyla cevap verir.




HTTP Durum Kodları

İstemci bir sunucu içeriğine HTTP kullanarak ulaşmaya çalıştığında sunucu yanıtın durumunu belirten bir sayısal kod gönderir. Bazı durumlarda  HTTP durum kodu (HTTP Status Code) istemcinin tarayıcısında da gösterilebilir Örn; 200, 301, 302, 404 ve 500 kodları en yaygın olanlardır.


Durum kodlarında 1’den 5’e kadar gruplandırılmıştır.

1xx     Bilgi
2xx     Başarı
3xx     Yönlendirme
4xx     Tarayıcı Hatası
5xx     Sunucu Hatası





FTP Nedir ? 

Açılımı File Transfer Protocol olan FTP’nin Türkçe karşılığı Dosya Transfer Protokolü’dür. İsminden de anlaşılabileceği gibi internete bağlı iki bilgisayar arasında dosya transferini sağlayan bir protokol ve bu işleme hizmet eden uygulamaya verilen isimdir.  Örneğin bir web sitende yer alması istenen dosyalar sunuculara FTP üzerinden aktarılabilir.
FTP ilk geliştirilen internet protokollerinden biridir. FTP protokolü ile;
  • Bir başka bilgisayardan bir başka bilgisayara dosya aktarımı yapılırken, o bilgisayar ile etkileşimi aynı anda bağlantı kurulur
  • Protokol ile sağlanan bir dizi komutlar yardımıyla iki bilgisayar arasında dosya alma/gönderme işlemleri yapılır.


FTP Yapmak İçin Nelere İhtiyaç Vardır? 

  • Bağlanacağımız bilgisayarın internet adresi,
  • Bağlanacağımız bilgisayarda dosyalara ulaşmak istediğimiz hesapla ilgili kullanıcı numarası, varsa şifresi,
  • İnternet erişimi olan, üzerinde FTP yazılımı bulunan bilgisayar
  • Bağlanacağımız bilgisayarda, FTP protokol komutlarını yorumlayacak çalışır durumda bir FTP servis programı yani FTP sitesi gereklidir.

FTP Komutları


cd : Dizin değiştirme. Kullanımı; (cd <dizin adı>), bir önceki dizine geçmek için; (cd ..) kullanılır.

pwd : İçinde bulunulan dizinin ismini verir.
dir : Bulunulan dizindeki dosyaları listelememek için kullanılır.
ls: Dizin içindeki çok fazla sayıda dosya varsa sayfa sayfa listeleme ve dosyaları kısa olarak göstermeye yarayan komuttur. Kullanımı; ls- lr: ayrıntılı tersten alfabetik listelemedir.
mkdir: FTP yapılan yerde yeni bir dizin oluşturma komutu MKDIR dir.Kullanımı; mkdir < dizin -adı> şeklindedir.
rmdir: FTP yapılan yerde boş bir dizini silme komutudur. Kullanımı; rmdir <dizin- adı> şeklindedir.
lcd: FTP ortamından çıkmadan, kendi makinenizde dizin değiştirmenizi sağlar.
close: FTP ortamından çıkmadan sadece ilgili bağlantıyı kapatır.
 

FTP Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • EXE, .ZIP vb gibi dosyaları BINARY modunda transfer ediniz. FTP’de genellikle varsayılan aktarım biçimi ASCII dir.
  • Anonymous FTP’de, bir directory içine girdiğinizde, genellikle, oradaki dosyaların isim, byte olarak büyüklük, tarih ve içeriğini belirten kısa açıklama satırlarının olduğu ‘readme’ dosyaları (bazen de INDEX dosyaları) vardır. Öncelikle bu ASCII dosyaları alıp okumak size çok yardımcı olacaktır.
  • Anonymous FTP’de, şifre olarak lütfen e-mail adresinizi doğru olarak girin. Bazı FTP merkezleri, e-mail adresinin uygunsuz girilmesi durumunda FTP yapmanıza izin vermemektedir.
  • Unix’te küçük/büyük harf ayrımı olduğunu her zaman akılda bulundurun. Özellikle, aktaracağınız dosyaların isimlerini tam yazın ve küçük/büyük harf ayrımlarına dikkat edip aynısını yazınız.


En Popüler FTP Programları

  1. CyberDuck

  2. WinSCP

  3. Transmit

  4. FileZilla

     Detaylı İncelemek İçin Tıklayınız 

     



DHCP Sunucusu Nedir?

Ağ cihazlarına IP adresi, ağ geçidi gibi gereksinimleri sağlayan DHCP protokolünün otomatik olarak bu işlemi yerine getirmesini sağlayan sisteme DHCP Sunucusu adı verilir.
DHCP sunucuları firewall cihazları, XDSL modemler, Akıllı Swichler, Windows veya Linux Server işletim sistemleri gibi birçok aygıt ve işletim sisteminde bulunmaktadır.


DHCP Protokolünün Görevleri


DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol) ağınızda bulunan bilgisayar, tablet, akıllı telefonlar veya IOT gibi cihazlarınıza ip adresi, ağ maskesi, ağ geçidi ve DNS adresini otomatik atamak için kullanılan bir protokoldür.


Bir ağda bulunan cihazların ağınıza bağlanarak diğer cihazlarla iletişim kurabilmesi veya internete bağlanabilmesi için aşağıdaki gibi bazı teknik gereksinimlere ihtiyacı vardır.

  • IP Adresi
  • Ağ Geçici
  • Alt Ağ Maskesi
  • DNS Sunucu Adresi
  • WINS Sunucu Adresi….


Berqnet Firewall cihazlarımız içerisinde bir DHCP sunucusu yer almaktadır. Bu sayede ağınızda bulunan cihazlara IP adresi atamak için işletim sisteminize yük bindirmek veya ek bir sistem maliyete ihtiyacınız kalmaz. Berqnet UTM Firewall cihazı yönetim paneli üzerinde Ayarlar menüsünden DHCP ayarlarına gelerek ağınıza dahil olacak cihazlar için IP aralığı belirleyebilir, ağ maskesi ve ağ geçidi tanımlayabilir, alan adı belirtebilir ve DNS sunucularını kolay bir şekilde ayarlayabilirsiniz. Bu ayar ekranında güvenliğinizi sağlayabilmek adına “Sadece kayıtlı MAC adresleri IP alabilsin” kutucuğunu işaretleyerek MAC filtrelemesini de kullanabilirsiniz.


DCHP Sunucusu Nasıl Çalışır?

Tanımlanan gereksinimlerden sonra DCHP sunucusu ağınıza dahil olan her cihaz için benzersiz bir ip adresi atanır. Bu ip adresi atamasından sonra ağınızdaki cihaz diğer cihazlarla iletişime geçer veya internete bağlanabilir.
Ağınıza dahil olan bir cihaz ilk olarak DHCP sunucusunun iletmiş olduğu istek mesajını alır. Bu istek mesajları DHCP sunucusu tarafından tüm ağa Broadcast yapılarak sürekli olarak iletilmektedir. DHCP sunucusunun iletmiş olduğu mesajı alan cihaz, ağa dahil olmak için DHCP havuzundan bir ip adresi alması gereklidir. Bu ip adresi DHCP sunucusu tarafından istemciye iletilir.
Öneriyi kabul eden istemci (ağa dahil olmak isteyen cihaz) DHCP sunucusuna istek mesajını göndererek ip adresini kabul eder. Ardından istemci cihaz DHCP sunucusunun iletmiş olduğu ip adresi ile ağınıza dahil olmuş olacaktır.

DHCP genel olarak cihazların bağlanmış oldukları ağ üzerinde dinamik bir ip adresi alması şeklinde bilinse de çok daha gelişmiş bir konfigürasyon yapısına sahiptir. DHCP sayesinde istemcileriniz bir IP adresi alabildiği gibi varsa Proxy sunucusu ayarları veya Gateway gibi bağlantı protokolleri ve uygulamalarının kullanılmasını da sağlamaktadır. Bu sayede düzgün bir ağ yönetimi sağlanabildiği gibi ağ üzerinde IP çakışması sorunları gibi birçok sorunun da üstesinden gelinmiş olacaktır.


                                                  Detaylı İncelemek İçin Tıklayınız


UDP Nedir?

UDP (User Datagram Protocol) Türkçesi ile Kullanıcı Veribloğu İletişim Kuralları, TCP/IP protokol takımındaki iki aktarım katmanı protokolünden bir tanesidir ve verilerin bağlantı kurmadan yollanmasını sağlamaktadır.

Gelişmiş bilgisayar ağlarında, paket anahtarlı bilgisayar iletişimde datagram modu oluşturabilmek adına UDP protokolü geliştirilmiştir. Söz konusu protokol minimum protokol mekanizması ile bir uygulama programından başka bir programa mesaj göndermek için bir prosedür içermektedir. Paketin garantisini isteyen uygulamalar da TCP protokolünü kullanmaktadır.




IEEE Nedir ?



IEEE 802.11, bilgisayar haberleşme sisteminde telsiz yerel ağ standardı olarak bilinmektedir. Uluslararası sivil toplum örgütü olan Elektrik ve Elektronik Mühendislikleri Enstitüsü (The Institute of Electrical and Electronics Engineers) tarafından 1997 yılında geliştirilmiştir. Adını, bu toplum örgütünün ismini oluşturan kelimelerin baş harflerinden almaktadır. IEEE 802.11, geliştirilen kablosuz ağların genel adıdır. 802.11 standartları, yerel ağ içerisinde WLAN üzerinden oluşturulan iletişim kurallarını temsil etmektedir.

IEEE 802.11 hangi frekans aralığında çalışır?

IEEE dünya genelinde 2.4 GHz frekansında çalışır. En çok 75 metreyi kapsayan bir genişliğe sahiptir. Bu genişlikte 1 – 2 Mpbs aralığında bir veri aktarım hızı sunmaktadır. Zaman ile bu standart, kullanıcı sayısının artmasıyla yetersiz kalması söz konusu olmuş ve araştırmalar ile gelişim elde etme gereksinimi doğmuştur. 802.11 için geliştirmeler yine 802.11X olarak adlandırılır. Gelişimler ile bir önceki standart arasında farklılıklar olsa da temel olarak yine 802.11 ailesi iletişim kurallarını kullanmayı sürdürmektedir. Oluşturulan yeni standartlar 802.11a, 802.11b, 802.11g ve son olarak 802.11n en çok kullanılan standartlar arasında yer almaktadır.

802.11a

1999 yılında ortaya çıkarılmış olan 802.11a, ilk geliştirilmiş sürüm olarak karşımıza çıkmaktadır. Yukarıda bahsetmiş olduğumuz gibi bu standart temelinde, 802.11 yer almaktadır. Arada oluşturulmuş olan fark, 2.4 GHz ile çalışan 802.11‘in yeni standartıyla, 5 GHz frekans ile çalışmasıdır. 54 Mpbs veri aktarım hızı ile açık alanda en uzak 100 metre alanda çalışabilmektedir. Bu standart ile daha fazla kanal seçebilme sağlanırken, daha fazla bant genişliği kullanımı da söz konusu olmaktadır.

Olumlu yanları olduğu gibi olumsuz yanları da bulunaktadır. Bluetooth, mikrodalga fırınlar ve kablosuz telefonlar farklı frekanslar kullanmasından dolayı frekans aralığı artmış ve veri aktarım hızı artmıştır. 5 GHz ile yapılan yayınlar, engelleyici olan duvar vb. kapalı alanlardan rahatlıkla emilebilmesi nedeni ile kapsama alanı düşmekte ve hız, bu durumla doğru orantılı olarak düşüş göstermektedir.

802.11b

802.11a ile birlikte aynı yıl piyasaya sürülmüş olan bir diğer standart 802.11b’dir. Aynı yıl içerisinde çıkmasına rağmen 802.11a’ya göre daha hızlı bir şekilde yaygınlaşmıştır. 802.11 gibi 2.4 GHz frekans bandında çalışan 802.11b, 11 Mpbs veri aktarımı hızına çıkabilmektedir.

Ethernet veri aktarım hızı ile hemen hemen eş değerdir. 2.4 GHz frekans bandını kullanmasından dolayı kapsama alanı oldukça yüksektir. Yaklaşık olarak 38 metre, açık alanda 150 metreyi aşacak bir kapsama alanına sahiptir. Maliyetinin düşük olması da kullanıcılara büyük bir kolaylık sağlamaktadır. Diğer cihazlar ile aynı frekansta çalışmasından dolayı (mikrodalga, bluetooth vb.) 802.11a‘ya göre veri aktarım hızı ve bant genişliği daha düşüktür.

802.11g

1999 yılında çıkmış olan 802.11a ve 802.11b sonrasında, 2003 yılında IEEE tarafından kablosuz ağ standartlarında üçüncü nesil bir teknoloji geliştirilmiştir. 802.11g temel olarak 802.11b standart uzantısıdır. 2.4 GHz frekansında çalışmaktadır. 802.11g büyük bir gelişim göstererek bant genişliğinde ve veri aktarım hızında olumlu yönde fark atmıştır. Kapalı alanda 38 metre, açık alanda 150 metre kapsama alanı bu standartta korunurken, veri aktarım hızı 22 Mpbs olmuştur. En yüksek veri aktarım hızı 802.11a‘da olduğu gibi 54 Mpbs’ye ulaşmıştır. Fakat cihazlar ile uyumsuz olmasından dolayı kullanıcı sayısı düşük kalmıştır.

802.11n

Zamanla 802.11g‘de yaşanan yetersiz kalma sorununun son zamanlarda artmasından dolayı 802.11n geliştirilmiştir. Buna neden olan, kullanıcıların farklı uygulamalara yönelerek yaptığı kullanımın, daha fazla bant genişliğine ihtiyaç doğmasına yol açmasıdır. Bu durum karşısında IEEE 802.11n üzerinde çalışmalar yapılmaya 2003 yılında başlanmıştır.

802.11ac

IEEE tarafından 2014 yılında tüketici kullanıma sunulması için onay aldı ve günümüzde yeni çıkan anakart modem ve cihazlarda yerini aldı. Sadece 5.0 Ghz frekansında çalışan ve yeni bir standart olan 802.11ac, 1.3 Gbit/sn veri transfer hızına ulaşabilmektedir. Şu anda kullanım açısından çok yaygın olmamakla birlikte, bu standarda sahip cihazların fiyatları diğerlerine göre yüksektir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İstemci / Sunucu Mimarisi

Ağ Yapılarına Göre Ağların Sınıflandırılması