İstemci / Sunucu Mimarisi




İstemci


İstemci dediğimiz şey, sunucudan istekte bulunan, sunucudaki verileri kullanabilen yapılardır.Örnek olarak bir web sayfasını verebiliriz.İstemci konumundaki web sayfası, sunucu(server) dan bir istekte bulunur ve bunun sonucunda sunucu,istenen verileri istemciye ulaştırır.

Sunucu

Sunucu ise bu bilgileri tutan bilgisayarlardır.Bunların donanımlı,yüksek performanslı çalışmaları gerekir.Tanımını özet olarak yaparsak Sunucu, bir ağdaki bilgiyi kullanıcılara (bilgisayarlara) paylaştıran, üzerinde birçok yazılım çalıştıran, yüksek performansa sahip bilgisayarlardır.Bankalarda ve benzeri büyük şirketlerde sunucu üzerinde bilgiler tutulur.Şirketler için bu, hem zaman hem de maliyet açısından önemli yer tutar.





İstemci - sunucu mimarisi, ağ içindeki her bilgisayar ya da işlemin (process); ya istemci (client) ya da sunucu (server) olduğu mimaridir.


İstemci - sunucu mimarisinde 3 önemli bileşen mevcuttur:
  • İstemciler
  • Sunucular
  • Haberleşme ağları 


İstemci tarafında çalışan en önemli diller Html,Css ve Javascript tir.İstemci tarafında sayfa oluşturmanın en önemli dezavantajı, yazılan kodun saklanamamasıdır.Örneğin html ile yazılmış bir sayfada, sağ tuş yapıp kaynağı görüntüle dediğimizde yazılan bütün kodları görebiliriz.Yazılan kodların görülmesi, güvenlik açıklarına sebep olabilir

Sunucu tarafında çalışan bazı diller ise Asp.Net,Php,Ruby ve Jsp dir.
 
 
 
 





 



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İletişim Protokoller

Ağ Yapılarına Göre Ağların Sınıflandırılması