Kapsadıkları Alana Göre Bilgisayar Ağlarının Sınıflandırılması



1.Bilgisayar Ağları 

Bilgisayarların birbirleriyle haberleşmeleri, birbirlerine veri aktarmaları için genellikle bir kablo kullanılarak aralarında kurulan bağlantıyla oluşturulan bütün, ağ olarak isimlendirilir.Bilgisayarların birbirleriyle haberleşmeleri, birbirlerine veri aktarmaları için genellikle bir kablo kullanılarak aralarında kurulan bağlantıyla oluşturulan bütün, ağ olarak isimlendirilir.Gelin birlikte türlerine bakalım.



 1.1. LAN (Local Area Network)

Yerel ağ sistemidir. Bir kurum veya kuruluşta, bir oda içerisinde; bir veya birkaç bina arasında ethernet kartları, kablo ve sonlayıcı veya hub ile oluşturulan ağ sistemidir.





 1.2. MAN (Metropolitan /Middle Area Network)

Orta ölçekli ağ sistemidir. Bir kampüs içerisinde veya şehir içerisinde yönlendirme, güçlendirme ve doğrulama işlemleri için yardımcı ağ aygıtlarına gereksinim duyar; bünyesinde birden çok LAN sistemi barındıran ve birbirine bağlayan ağ sistemidir. Bunlara en güzel örnek, İntranet sistemidir.







1.3. WAN (Wide Area Network)

Geniş kapsamlı ağ sistemidir. Birden fazla MAN sistemini birbirine bağlayan veya doğrudan dışarıdan modemler yardımıyla bağlanılarak, ağa bağlanılabilen sistemlerdir. Bu sisteme en güzel örneği İnternet teşkil eder.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İletişim Protokoller

İstemci / Sunucu Mimarisi

Ağ Yapılarına Göre Ağların Sınıflandırılması