Bant Genişliği


Veri Miktarı: 

Bir verinin bit ya da byte cinsinden değerine veri miktarı denir. Verinin bilgisayarda ya da sistemde kapladığı alan olarak da tanımlayabiliriz. 2000 yılından önce veri miktarları kb’ler ile ifade edilirken günümüzde MB, GB ve TB’lar ile ifade ediliyor.

Veri Aktarım Hızı: 

Ağ ya da internet ortamında bulunan bir verinin iki nokta arasında iletilmesi sırasında bir saniyede geçen bit ya da byte sayısıdır. Başka bir deyişle bir saniyede iletilen bit ya da byte sayısı ne kadar ise veri aktarım hızı o kadardır. Veri aktarım hızı kilobit, megabit, gigabit, terabit ya da kilobyte, megabyte, gigabyte, terabyte ile ölçülür.
Bir saniyede aktarılan veriyi ifade etmek için mbps (mb / saniye) ya da mBps (mB / saniye) kısaltmaları kullanılır.
 

Bit ve Byte nedir?


Bit, iletişim ve bilgisayar teknolojilerindeki en temel veri birimidir. Veriler bilgisayarlarımıza, ikili – 1’ler ve 0’lardan oluşan- sayı sistemine göre kaydedilir. Yani 1 bit; bu 1’ler veya 0’lardan bir tanesini temsil eden ölçü birimidir. Kullandığımız tüm yazılımlar ve veriler aslında bu 1’ler ve 0’lardan oluşur.


Tüm ölçü birimlerinde olduğu gibi bit’in de katları vardır.  Tıpkı diğer ölçü birimlerinden bildiğimiz gibi kilo, mega, giga ve tera gibi ön eklerle ifade edilir. (Kbit, Mbit, Gbit ya da Tbit)
Bu ön eklerin her biri 10 ve katlarını temsil eder.
1 Mbit, 1.000.000 bit yani 106‘ya, Kbit 103 bit ve Gbit 109 bit’e karşılık gelir.



Bit ile Byte birbirinden farklıdır

Bit ile Byte sıklıkla birbirleriyle karıştırılır. Söylenişinden dolayı birçok kişi ikisinin de aynı şey olduğunu düşünür. Ancak her ikisi de temelde veri miktarını belirtseler de farklı değerlere sahiptirler.
Bunun çok net bir açıklaması bulunmakta. 1 Byte, 8 bit’tir.
Byte’ın simgesi B (büyük B), bit’in simgesi ise b (küçük b)’dir.
Bit’te ölçü birimi 10’un katları iken, Byte’ta ise 2’nin katları kullanılır. 1 MB denildiği zaman 220 Byte kastedilir. Yani 1 MB = 1.048.576 Byte’a tekabül eder. Aynı şekilde 1 GB 230 Byte, 1 TB ise 240 Byte anlamına gelir.




Bant Genişliği Nedir ? 

Bant genişliği, bir bilgisayar ağı veya internet bağlantısı üzerinden belirli bir süre içinde maksimum veri miktarını bir noktadan diğerine iletme kapasitesidir. Bant genişliği, ağ hızının bir ölçütü değildir.

Bant genişliği geleneksel olarak saniye başına bit olarak ifade edilir. Modern ağ bağlantıları ise, genellikle saniyede milyonlarca bit(Mbps) veya saniye başına milyarlarca bit (Gbps) olarak ölçülen daha büyük kapasiteye sahiptir.    


Bant genişliği bağlantıları simetrik olabilir, bu da veri kapasitesinin veri yüklemek veya indirmek için her iki yönde aynı olduğu belirtir. Asimetrik olduğu durumlarda ise indirme ve yükleme kapasitesi aynı değildir. Asimetrik bağlantılarda, yükleme kapasitesi tipik olarak indirme kapasitesinden daha küçüktür.


Bant Genişliği Nasıl Belirlenir?

Bir amplifikatörün veya filtrenin bant genişliği, devrenin işlevsel olduğu frekans aralığını belirtmez. Aksine devrenin bazı performans kriterleri için karşıladığı frekans aralığını belirtir. En sık görülen kriter -3dB frekansına dayanmaktadır. Büyüklükte 3 dB’lik azalma, güçte %50’lik azalmaya karşılık gelir. Gücün yarıya düştüğü noktadır. Bu yol bant genişliğini belirlemede uygun bir yol olarak seçilmiştir. Yani bir frekans bandını ifade eden anlamlı frekans aralığı; frekansın -3dB’ye düştüğü frekans aralığını ya da filtre tipine göre geçirme/bastırma aralığının başlangıç-bitiş frekansını belirleyen değer olarak kabul edilir

 




Bant Genişliği Nasıl Çalışır?


Veri bağlantısı ne kadar fazla bant genişliğine sahipse, o oranda veri gönderebilir ve alabilir. Bant genişliği, bir su borusundan akabilen su miktarı ile karşılaştırılabilir. Boru ne kadar büyük olursa, bir defada o kadar fazla su akabilir. Bant genişliği aynı prensipte çalışır. Böylece, iletişim bağlantısının veya borusunun kapasitesi ne kadar yüksek olursa, saniyede o kadar fazla veri akabilir.
Son kullanıcılar ağ bağlantılarının kapasitesini öderler, bu nedenle bağlantının kapasitesi ne kadar büyükse o kadar pahalı olur.

Bir ağ bağlantısının maksimum kapasitesi, ağ performansını etkileyen yalnızca bir faktördür. Paket kaybı, gecikme ve sarsıntı, tüm ağ verimini düşürebilir. Uçtan uca bir ağ yolu, genellikle her biri farklı bant genişliği kapasitesine sahip olan birden fazla ağ bağlantısından oluşur. Sonuç olarak, en düşük bant genişliğine sahip bağlantı genellikle darboğaz olarak tanımlanır, çünkü en düşük bant genişliği bağlantısı, yoldaki tüm bağlantıların toplam veri kapasitesini sınırlayabilir.


Bant Genişliğini Artırma

Genellikle ay bazından belirli bir fiyatla satılan maksimum miktarda kullanılabilir bant genişliğine sahip özel iletişim bağlantılarına ek olarak, isteğe bağlı bant genişliği (dinamik bant genişliği tahsisi veya kesilebilir bant genişliği de denebilir) abonelerin miktarı artırmalarına olanak sağlayan bir seçenektir. Talep üzerine bant genişliği, geçici olarak daha fazla bant genişliği gerektiren veri trafiğindeki patlamaları karşılamak için bir iletişim bağlantısına ek kapasite sağlayabilen bir tekniktir.




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İletişim Protokoller

İstemci / Sunucu Mimarisi

Ağ Yapılarına Göre Ağların Sınıflandırılması