AĞ TEKNOLOJİLERİ

Uzaktan Eğitim Nedir ?

Zamandan ve mekandan tamamen bağımsız bir şekilde öğrencinin ve öğretim üyesinin kampüse gelme zorunluluğu olmaksızın mevcut var olan bilgisayar teknolojileri vasıtası ile tamamen sanal ortamda canlı, görüntülü, sesli olarak derslerin işlendiği, katılımcının istediği zaman bunları tekrar izleyebileceği ve görüntüleyebileceği, günümüz şartlarında eğitim ve öğretimin hızla bilgisayar ortamında geçtiği akılcı, çağdaş, yenilikçi bir eğitim sistemidir.

Uzaktan Eğitim ; bir açık öğretim sistemi ya da örgün öğretimin yanında başvurulan ikinci sınıf bir öğretim sistemi değildir. Aksine yıllardır ileri düzey gelişmiş ülkelerde uygulanan ve en yeni ölçme ve değerlendirme metotları kullanılan, en modern donanıma sahip eğitim sistemidir.


Uzaktan Eğitimin Avantajları Nelerdir ?

  1. Öğrenci merkezlidir.
  2. Fırsat eşitliği sunar.
  3. Fiziksel engelli öğrencilere eğitim olanağı sağlar.
  4. Geniş öğrenci kitlesine eğitim hizmeti sunabilen bir eğitim sistemidir.
  5. Zaman ve mekandan bağımsızdır. Coğrafi ve bölgesel engelleri ortadan kaldırır.
  6. Gelişmiş araçlarla ders işleme imkanı sağlar.
  7. Geleneksel eğitimden yararlanamayan kişiler için vazgeçilmezdir.
  8. Eğitim ve Öğretim ortamına 7/24 erişim olanağı sağlar.
  9. İşte çalışmak zorunda olan kişilerin öğrenimlerine devam edebilmesini sağlar.
  10. Evlilik, askerlik, çocuk sahibi olma gibi nedenler sebebi ile eğitimine ara veren kişilere kaldığı yerden devam etme şansı verir.
  11. Her bir öğrencinin kendi öğrenme hızında öğrenim görmesine imkan sağlar.
  12. Bilgiye hızlı ve kolay bir şekilde erişme imkanı sağlar.
  13. Yüzyüze eğitimde gereken ulaşım, barınma, konaklama, beslenme gibi ek harcamaları ortadan kaldırır.
  14. Öğretim elemanlarıyla etkileşimli ve dinamik bir öğrenme süreci yaşatır.
  15. Uzaktan Eğitim mekandan bağımsız olması yönüyle öğrencilerin internet erişimi olan her hangi bir yerden istedikleri kalitede eğitim almalarına olanak sağlar.

Uzaktan Eğitim Özellikle Kimler İçin Uygundur ?

Uzaktan Eğitim herkes için uygundur ve örgün eğitim sisteminin dezavantajlarının pek çoğunu ortadan kaldırır. Yaşam düzeninizi değiştirmeksizin eğitim görme hakkı verir.

Örgün öğretimde bulunan ;

  • Maliyet (İl dışından gelen öğrenciler için yurt, öğrenci evi vb. harcamalar)
  • Ulaşım güçlüğü
  • Farklı bir ülkede yada şehirde öğretim görme engeli
  • Bedensel engeller
  • İş hayatı ya da kurulu bir yaşam düzeninin bozulması
Ağ Teknolojileri

Ağ teknolojileri, öncelikle işletmeler ve eğitim kurumları tarafından kullanılan büyük ve küçük bilgi sistemleri arasında veri alışverişine olanak sağlar. Ağ mühendisleri veya uzmanları olarak da bilinen Ağ teknisyenleri, ses, görsel ve veri dosyaları dahil olmak üzere dijital bilgilerin iletilmesinde kullanılan teknolojinin yapılandırılmasından, kurulmasından ve sorun gidermesinden sorumludur. Ağ aracılığıyla, son kullanıcılar, kuruluşun gereksinimlerine bağlı olarak, Internet veya Intranet bağlantıları üzerinden bilgi paylaşarak e-posta veya diğer çeşitli kanallar aracılığıyla dosya, mesaj ve diğer verileri iletebilir.

Bir ağın geliştirilmesi, bir kuruluşun idari ve bilgi gereksinimlerini değerlendirmeyi ve donanım, kurulum, eğitim, güvenlik ve hesap yönetimi maliyetlerini değerlendirmeyi içerir. Bir ağ dağıtıldığında, ağ teknisyenleri genellikle ağın çalışır durumda kalmasını ve gerektiğinde güncellenmesini sağlamaktan sorumludur. Genellikle şirket çalışanlarına ortaya çıkabilecek her türlü sorun için teknik destek sağlarlar.


                                   


Ağ Teknolojileri Çeşitleri

Bir ağ, kaynakları (yazıcılar ve CD’ler gibi) paylaşmak, dosya alışverişi yapmak veya elektronik iletişime izin vermek için bağlı iki veya daha fazla bilgisayardan oluşur. Ağdaki bilgisayarlar kablolar, telefon hatları, radyo dalgaları, uydular veya kızılötesi ışık ışınları ile bağlanabilir.


3G Ağ Teknolojileri

Üçüncü nesil kısa biçim olan 3G, üçüncü nesil UMTS’dir (evrensel mobil telekomünikasyon teknolojisi). HSPA veya HSPA + olarak da bilinir, çok çeşitli uygulamalara güç vermek için uygun bağlantı hızları ve bant genişliği sunar.

4G Ağ Teknolojileri

Dördüncü nesil mobil teknolojidir ve mobil ağlara daha yüksek hız ve bant genişliği sağlar. “LTE” (Uzun Süreli Evrim) olarak da bilinen 4G, hücresel ağın gerçek potansiyelini ortaya koyuyor ve daha önce 3G’de bulunmayan yeni uygulamaları mümkün kılıyor.

5G Ağ Teknolojileri

Henüz mevcut olmayan ancak günümüzde geliştirme ve testlerden geçirilen beşinci nesil mobil teknolojidir. 5G, Nesnelerin İnterneti gibi teknolojilerin genişleyen ağ taleplerini karşılamak için daha önce herhangi bir ağdan daha yüksek kapasite sunacak, daha hızlı, daha verimli ve daha uygun maliyetli olacaktır.

AAA

Kimlik doğrulama, yetkilendirme ve muhasebe (AAA), bilgisayar kaynaklarına erişimi akıllıca kontrol etmek, kullanımı denetlemek, politikaları uygulamak ve fatura hizmetleri için gereken bilgileri sağlamak için bir çerçevedir.


AP Ağ Teknolojileri

Bir erişim noktası veya AP, kablosuz bir yerel alan ağında veri ileten ve alan, kullanıcıları ağ içinde bağlayan ve ayrıca kablosuz ve kablolu ağ arasındaki bağlantı noktası olarak hizmet veren bir istasyondur.

Bluetooth

Düşük Enerji BLE ve Bluetooth Smart olarak da bilinen Bluetooth Low Energy, sağlık, fenerler ve güvenlik gibi endüstrilerin yanı sıra fitness ve ev eğlencesi gibi tüketici endüstrilerindeki belirli uygulamalar için tasarlanmış bir kablosuz ağ teknolojileridir. Oldukça daha az güç harcadığı ve daha az pahalı olduğu için Bluetooth ile farklılık gösterir, buna karşın benzer bir bağlantı aralığını korur.

DSL

Dijital Abone Hattı, dijital verileri telefon hatları üzerinden ileterek internet erişimi sağlamak için kullanılan bir teknoloji ailesidir.

EDGE (Küresel Evrim İçin Geliştirilmiş Veriler)

GPRS veya EGPRS olarak da bilinir. GSM şebekelerinin üstünde kullanılan bir veri sistemidir.

Ethernet

Verilerin kablo bağlantıları yoluyla aktarıldığı yerel alan ağı için kullanılan en yaygın bağlantı türüdür.

IP adresi

İletişim için İnternet Protokolünü kullanan bir bilgisayar ağına katılan her cihaza atanan sayısal bir etikettir. Aygıtı ve konumunu tanımlamak ve trafiğe nasıl erişileceğini göstermekle sorumludur.

LAN

Ev veya iş yeri gibi nispeten küçük bir alanı kapsayan bir bilgisayar ağını ifade eder.








Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İletişim Protokoller

İstemci / Sunucu Mimarisi

Ağ Yapılarına Göre Ağların Sınıflandırılması